štvrtok 20. marca 2014

Analýza: Bude R. Procházka vodcom pravice?

V aktuálnom prvom kole prezidentských volieb mnoho ľudí prekvapilo a volili šikovného mladého Rada Procházku, mnohí v nádejí, že prinesie zmenu a vyvedie "pravicu" z jej mizérie a plávania do oceánu minulosti. Že preberie vedenie tejto mizérie a vyvedie nás na novú cestu. Bude to tak?

Sklamanie?

Obávam sa, že mnoho ľudí bude sklamaných, aspoň čiastočne, z toho, čo R. Procházka vlastne chce. Ale treba študovať jeho doterajšie správanie a hlavne výroky v posledné dni. A on nechce byť vodcom. Presnejšie, odcitujem mnohokrát ním zopakované jeho slová: Ja chcem byť poskytovateľom obsahu... A toto je veľmi dôležitá veta aj v súvislosti s jeho kandidatúrou. On chce byť POSKYTOVATEĽOM OBSAHU ale nie VYKONÁVATEĽOM. Rovnako tak chce byť gazdom a nie lídrom (čítaj nižšie).

Bude strana?

R. Procházkovi je jasné, čo obnáša založenie strany, že je to kopec roboty, že tam treba financovanie, ktoré nemusí byť čisté a on si nechce špiniť ruky exekutívou. Chce, aby to vykonávali iní, on poskytne OBSAH, Alfu, ktorú už má, a ktorú sa chystal a určite teraz chystá rozpracovať do podrobnejších zákonov. Zákonov, ktoré by ale schváliť mali iní. To je s najväčšou pravdepodobnosťou aj dôvod, prečo teraz bude rokovať s ostatnými „ako ďalej“, tak, ako to posledné dni všade deklaruje.

Kandidatúra

Jeho kandidatúra na prezidenta teda bola pravdepodobne tiež práve o tom. Ako prezident by mal dosť významný post na pretláčanie svojich predstáv do spoločnosti a nemusel by sa "trápiť" s tým, čím nechce - s exekutívou, s financovaním, ľuďmi do strany atď. Prezident je hotová "politická strana", hoci s nepomerne menšími kompetenciami, ale pre toho, kto chce poskytovať obsah a nechávať, aby ho vykonávali a pretláčali iní, je to dostatočný post. V tomto bode dáva všetko, čo R. Procházka robil, jasný zmysel. A preto časť voličov, ktorá si myslí, že založí stranu a preberie opraty v republike a v pravici bude asi onedlho hlboko sklamaná. Nepochopili, o čo R. Procházkovi ide.

Gazda

R. Procházka ako rodinne založený človek sa určite pre nikoho nevzdá času, o ktorý by prišiel, keby musel zakladať novú politickú stranu a rovnako tak viesť jej exekutívu. Ak R. Procházka založí stranu, tak s najväčšou pravdepodobnosťou len vtedy, ak sa nájdu ľudia, čo si tú exekutívu s ním podelia a preberú vedenie väčšiny "backgroundu" na seba, vrátane financovania. A on bude viesť ideje a smerovanie. Ako GAZDA (jeho slová), ktorý (dobre) gazduje. Gazdovstvo tu ale chýba a nie som si istý, či ostatné pravicové strany budú chcieť robiť mu "sliepočky" v gazdovstve. Nechce sa namočiť a to nebude stačiť. Táto idea je zatiaľ totižto ďaleko za realitami súčasnosti. Preto si nerobte zbytočné ilúzie o vodcovaní R. Procházku v opozícii či pravici. Ak chcú ľudia R. Procházku v politike, bude sa musieť nájsť dosť ľudí, čo mu založia stranu a zabezpečia exekutívu. A to bez toho, aby chceli po ňom "peniaze" a "exekutívu". Dobré, slušné "služobníctvo" sa bude musieť nájsť, inak "vodca" nebude. Zatiaľ teda môžeme len dúfať. Už v piatok sa možno dozvieme viac, aspoň tak sľúbil.

Čo ďalej?

Čo ďalej? Zatiaľ, keďže R. Procházka nakoniec nepostúpil do druhého kola, je určite viac ako vhodné zamyslieť sa, čo s tým všetkým ďalej. Zvoliť do prezidentského paláca niekoho, kto mu bude v jeho snahe o zmenu politiky hádzať všetka polená pod nohy a anektovať jeho snahu alebo trochu podivného, ale v podstate zmenám sa nebrániaceho „starého pána“, ktorý napriek všetkému nakoniec už časť svojich peňazí daroval pre zmenu a svojimi krokmi sa nijako zmene nespreneveril. Aspoň v jednom prípade je tak možné, že celá Alfa aj jeho ideály nebudú stratené na ďalších 5 - 10 rokov a my tu nezostaneme sami so snami.

Nakoniec, ani samotný R. Procházka si nemôže dovoliť povedať, koho majú jeho ľudia voliť. Jeho pol napol konzervatívna a liberálna štruktúra voličov každá počúva na iné odporúčanie, ktoré skĺbiť do jedného je naozaj pomerne ťažké. Aj preto tvrdí to jediné, čo môže, že jeho voliči sa rozhodnú primerane a správne.

PS:

Ak chcete vidieť R. Procházku vo vláde či vo vedení opozície, musíte mu založiť stranu. Crowdsourcing financovanie, ktoré využil, je aj smer, ako by to šlo. Aj preto ho už použil. Nakoniec, idea takejto strany (vrátanie poskytnutia dopredu napísaného programu) sa na internete objavila a objavuje už minimálne pred dvoma rokmi a R. Procházka je prvý, kto ju vyskúšal a úspešne ukázal, že je to správna a schodná cesta, ako obnoviť politiku. Chce to len ľudí, ktorí budú "crowdsourovať" a "exekutovať" všetko ostatné v backgrounde. A R. Procházka by mal aj naďalej premýšľať, či v idei crowdsourcingovej strany nepokračovať.

PS2: 25.03.2014

Po dnešku sa vodcovstvo R. Procházku asi ešte viac rozpadá. Zdá sa, že ani rokovania nevyšli a upresnenie plánov nie je. Je zároveň viac ako pravdepodobné, že ak vyhrá R. Fico, realitou sa stanú slová, že liberálnejšia časť pravice sa rozháda s konzervatívnym jadrom voličov R. Procházku a konsolidácie pravice sa sklamaní ľudia nedočkajú. Naopak, pravdepodobne sa dočkáme ďalšieho rozhorenia obviňovania, kto za nástup R. Fica môže a "vojna" typu SaS vs. SDKU o povalení vlády sa bude opakovať. Dôvera v politikov opäť poklesne a R. Procházka sa pravdepodobne zmení na mladé KDH. Posledná otázka znie, či sa zodpovednosť s výberom voľby vzťahuje len na seba, alebo sa zodpovedný človek stará aj o svoje okolie a zodpovedne ho formuje. Uvidíme.

Podporte článok aj svojim hlasom

pošli na vybrali.sme.sk Podporte článok svojim hlasom

Prečítajte si aj starší článok Najlepší kandidáti politici a právnici?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára